Peddie School Annenberg Science Center
Hightstown, NJ

Project Type

Services

The Peddie School selected Hillier to design the 42,000-square-foot Walter and Leonore Annenberg Science Center. The building features teaching labs for chemistry, biology, and physics, and incorporates two innovative Special Projects rooms, where students explore research topics of their own choosing.

Spine of Light

 

The project makes an important contribution to the theory of designing school buildings with a unique central space called the “Spine of Light.” This space is specifically designed to foster informal communication between teachers and students. It is a place for kids to “hang-out” with their teachers—outside the formal classroom setting. With a very large south-facing glass wall, this area will always be flooded with natural light.

Materiality

 

 

The architectural design of the building is dramatic, expressing the importance of science at Peddie through the bold gesture of a sweeping curved wall of zinc and large areas of glass. To balance the bravado of the structure, the selected color palette incorporates the Science Center nicely among the more traditional buildings of the surrounding campus.

Graphic Design

 

 

To assist in wayfinding and create a better sense of place, Hillier Environmental Graphics worked closely with the architecture team and the Peddie School science department to develop an award-winning interior signage and donor recognition program, as well we exhibit elements for the unique central space of the new science center. Recognized by the Society for Environmental Graphic Design in 2006, each classroom is identified with a significant figure in Science. Designers use graphic imagery to illustrate this and to frame each of the classroom door openings. A large, double helix anchors one end of the “Spine of Light” and serves as a subtle billboard, helping to identify the building’s function to passersby.